Gratis ebook “Help mijn hond negeert mij tijdens het wandelen”

Train de trainer

Train de trainer

Had je graag een opleiding gevolgd tot hondentrainer? Of heb je al ervaring met honden maar wens je jouw kennis te verdiepen en jouw vaardigheden praktisch uit te breiden? Bij Saraïka is het mogelijk om onder begeleiding van Sarah of Brett een traject te volgen, aangepast aan jouw niveau, om zo jouw leven een andere wending te geven of jouw expertise te vergroten. De opleiding bestaat uit verschillende onderdelen. De onderdelen kunnen apart gevolgd worden, of je kan ze allemaal volgen, afhankelijk van jouw wensen.

Kijkstage (20 uur)

Tijdens de kijkstage volg je mee hoe Sarah of Brett les geven en in de praktijk met honden en klanten aan de slag gaan. Je ziet hoe verschillende trainingstechnieken worden toegepast in de praktijk en komt in contact met verschillende honden en problematieken. Je kiest zelf wanneer en welke trainingen je mee volgt.

Gehoorzaamheid

Praktijk (15 uur)

Je gaat in de praktijk brengen wat je hebt gezien onder begeleiding van Sarah en Brett. Je traint hierbij met honden die training volgen bij Saraïka of je wendt zelf een hond aan.
Daarnaast krijg je een cursus waarin gedragsproblemen worden overlopen en de verschillende technieken en oefeningen stap per stap worden uitgelegd.

Interne training

Stage (15 uur)

Je gaat aan de slag als een echte hondengedragstherapeut en begeleidt baasjes en hun honden met het gedrag van hun hond. Dit gebeurt nog steeds onder begeleiding maar met minder hulp van de hoofdtrainers. Na het afronden van je opleiding krijg je nog een jaar lang online begeleiding van Sarah. Je kan hierbij tot een jaar na je afstuderen vragen stellen en zelfs calls inplannen om cases en technieken met Sarah te bespreken. Contacteer ons voor meer informatie!

Je bent waarschijnlijk op deze pagina terechtgekomen omdat een klein inwendig stemmetje jou hier gebracht heeft.

“Ik zou graag meer over honden willen leren.”
“Ik wil graag met honden werken.”
“Ik wil iets anders in mijn leven.”
“Ik wil gaan voor mijn droom en mijn passie.”

Ik wil je eerst en vooral prijzen om je moed.

Een nieuwe weg inslaan is niet iedereen gegeven, en het is vaak eng en spannend.

Zeker in een klimaat waar iedereen zich tegenwoordig “hondencoach” noemt en waar de concurrentie groot lijkt te zijn.

Meer dan tien jaar geleden stond ik op dezelfde plaats.
Ik wist dat ik met honden wilde werken en ik begon met goede moed aan een opleiding bij een ‘gedragstherapeute’ in België.

Na ongeveer een jaar was ik gefrustreerd.

De puur positieve technieken die wij aangeleerd kregen, boden onvoldoende een oplossing voor de baasjes die dringend hulp nodig hadden (en dachten dat ze dit gingen krijgen). Ik stelde vragen bij deze technieken en besloot dat ik dan maar liever geen hondentrainer wilde worden, dan geld aanvaarden van mensen zonder hen echt te helpen.

Het aanbod in België was op dat moment pover, en dus vertrok ik richting buitenland, waar ze een pak verder stonden. Ik volgde een opleiding in de US en in de UK, in de ‘gebalanceerde’ methode. In deze methodiek gaat men uit van het feit dat leren gebeurt op twee manieren:

Je leert door positieve consequenties

Maar je leert ook door negatieve consequenties.

Ik merkte door hier het evenwicht in te vinden, je wél resultaten kon afleveren. De klant werd tevreden naar huis gestuurd met hands-on technieken die hij gemakkelijk kon toepassen.

Ondertussen zijn we tien jaar verder en is Saraïka een begrip geworden in Vlaanderen en stilletjes aan ook in Nederland.
Tien jaar ervaring in combinatie met het opdoen van kennis (ik volgde uiteraard nog andere opleidingen, alsook het lezen van talloze boeken en het volgen van seminaries) hebben ervoor gezorgd dat er een eigen methodiek werd ontwikkeld.

Je kan stellen dat ik mijn eigen “hondentrainingspuzzel” heb samengelegd.

Het goede nieuws voor jou is dat jij de wereld niet moet rondreizen zoals ik tien jaar geleden.

Je kan al deze gesprokkelde kennis en technieken op één plaats vinden en leren:

Bij ons.

Onze opleiding is uniek.

Je krijgt geen “losse” flarden aan kennis waar je eigenlijk niets mee bent.

Je gaat niet naar huis met meer vragen dan je bent toegekomen.

Je krijgt een volledige scholing in het werken met honden.

Tenminste, als je het volledige traject volgt..

Want het traject bestaat namelijk uit drie modules:

 

Kijkstage (20 uur)

In dit deel kijk je mee achter de schermen. Je volgt 20 uren mee hoe wij les geven aan klanten en maakt op deze manier kennis met onze methodiek. Je observeert hoe wij les geven, hands-on met honden werken en hoe wij trajecten opbouwen voor een verscheidenheid aan problematieken. Van puppy’s tot volwassen honden: je krijgt het allemaal te zien.

Deze module is een verplichte eerste module indien je de hele opleiding wilt volgen.

Gehoorzaamheid

Praktijk (10 uur)

Door het volgen van de kijkstage heb je kennisgemaakt met onze manier van werken en onze filosofie. Indien gewenst, is het daarna aan jou om aan de slag te gaan. Onder begeleiding van Sarah (ik dus) ga je in totaal 10 uur aan de slag met een hond die je zelf aanbrengt of een hond die intern getraind wordt (indien er eentje aanwezig is die geschikt is voor jouw niveau). Je krijgt draaiboeken tot je beschikking waarin alle oefeningen in een stappenplan zijn uitgeschreven en waarop je kan terugvallen. Je leert hoe je met een leiband moet werken, moet communiceren met een hond en op een adequate manier een hond moet trainen en gedragsproblemen kan oplossen.

Interne training

Stage (10 uur)

Indien gewenst na module 1 en eventueel -maar niet verplicht- module 2, ga je onder begeleiding van Sarah zelf les geven aan een derde persoon met hond.
Je leert hoe je moet spreken tegen klanten en waar je op moet letten om de juiste begeleiding te geven en kennis door te geven aan een hondenbaasje.
De klanten kan je zelf aanwenden, of worden door ons aangewend.  Deze module is interessant voor zij die zelf graag als professionele hondentrainer aan de slag willen gaan. Honden trainen is een kunst, maar mensen les geven en informatieoverdracht is dat ook.
De laatste module combineert de twee vorige en stoomt je klaar voor een carrière als hondentrainer.

De vraag is nu: wat kan ik doen na deze opleiding?

Laat me antwoorden met enkele voorbeelden van ex-studenten die na het volgen van deze opleiding zelf met honden zijn gaan werken:

  • Eén van mijn studenten is begonnen als zelfstandige in bijberoep en is nu professioneel hondentrainster.
  • Een andere van mijn studenten heb ik in dienst genomen en is officieel trainer bij Saraïka
  • Nog een andere student heb ik ook in dienst genomen en zal binnenkort starten als Saraïka-trainer.
  • Eén van mijn eerste studenten werkt als vrijwilligster voor een organisatie die honden redt uit het buitenland en is hét aanspreekpunt binnen de organisatie voor de opvolging van de geadopteerde honden. Ondertussen geeft zij zelf opleiding aan het personeel van de asielen die de honden opvangt in Spanje.
  • Een andere studente werkt in een hondenopvang waar zij na het volgen van deze opleiding een extra dienstverlening zijn gestart: zij is nu verantwoordelijk voor het intern trainen van de honden in de opvang die een gedragsproblematiek hebben. Een twee-in-één service dus.

AL mijn studenten kunnen de aangeleerde kennis toepassen en zijn in staat om hun leven een (soms totaal) nieuwe wending te geven.

En ik ben trots op hen.

Ik wil dat de studenten vaardigheden hebben ontwikkeld die toepasbaar zijn.

Ik wil dat ze goed zijn in wat ze doen.

Ik wil dat ze trots kunnen zijn op hun werk en een verschil kunnen maken voor baasjes en hun honden.

MAAR

Hondentraining is niet voor iedereen.

Je moet een puzzel kunnen samenleggen.
Je moet met mensen kunnen werken.
Je moet wendbaar en flexibel zijn.
Je moet leergierig zijn.
En je moet stressbestendig zijn (of het leren).

Laten we kijken of jij aan dit profiel voldoet.

Boek een gesprek waarin we kunnen overlopen wat jouw wensen zijn en wat jij wilt leren.

En dan bepalen we of onze opleiding iets voor jou is.

Momenteel nemen we enkel nieuwe studenten aan voor de kijkstage. De praktijk en stage zijn volzet tot januari 2025.