“Allez waarom gaat hij altijd weer weg, ik aai hem toch?” vraagt een vriend verontwaardigd. Jazz had zijn kop op zijn schoot gelegd. Dit zorgt – meestal – voor een glimlach op het gezicht van de ‘uitverkorene’: Jazz komt naar HEN om aandacht te krijgen, wat een eer!
Zoals steeds lokt deze truuk van de foor dezelfde reactie uit: Ze reiken hun hand uit om hem te strelen. Tot grote verbazing trekt Jazz zich dan telkens terug weg.
“Hij wilt geen affectie, maar interactie.” Zeg ik dan. Ik krijg dan een verwarde en soms nieuwsgierige blik terug.
Honden hebben gewoon liefde en affectie nodig, toch?
Wat heeft hij aan dat aaitje over zijn hoofd? Niets.
Hij wilt dat je een bal neemt en naar buiten gaat, met hem traint of met hem gaat wandelen. Eender welke vorm van stimulatie, hij is er klaar voor.
Honden zijn gemaakt om te bewegen en bezig te zijn. Ze doen graag nieuwe indrukken op, leren graag nieuwe dingen aan en worden graag uitgedaagd. Op dat vlak verschillen ze niet zo veel van de mens.
Je leest het overal op sociale media: “Een hond heeft gewoon liefde nodig!”
Neen, een hond heeft structuur, beweging en mentale stimulatie nodig. Affectie is een mooie plus indien de eerste drie elementen in evenwicht zijn, maar affectie op zichzelf verbrandt geen energie en bouwt geen band op.
Maar al te veel mensen gebruiken (misbruiken) affectie als een vervanger voor interactie en denken dat ze hun hond daarmee gelukkig maken. De gevolgen hiervan kan je zien aan de ontelbare neurotische en angstige honden die de emoties van hun baasjes op hun geprojecteerd krijgen.
Een goede relatie opbouwen (zij het met je hond, partner, vriend(in)) doe je niet door elkaar de hele tijd te strelen en handjes vast te houden. Dit zou nogal snel verstikkend aanvoelen en leidt tot een ongezonde hechting in de relatie.
Deze ongezonde hechting tussen hond en baas vormt de basis voor een resem gedragsproblemen waaronder verlatingsangst, reactiviteit en andere angststoornissen.
Een goede relatie daarentegen wordt opgebouwd door het delen van leuke ervaringen, door consistentie te zien in het gedrag waardoor vertrouwen opgebouwd wordt en je weet wat je van deze persoon kan verwachten.
Waarom zou een relatie met een hond hierin verschillen?
Respect, vertrouwen en een goede band worden opgebouwd door het samen beleven en uitvoeren van verschillende activiteiten die plezierig zijn voor beide partijen; door voorspelbaarheid te brengen in de manier waarop je met je hond omgaat en door structuur te bieden.
Voorbeelden van interactie zijn:
- Bewust wandelen (bezig zijn met je hond tijdens het wandelen)
- Speurspelletjes
- Training
- Hersenspelletjes
- Sport met je hond
- Spelen met de hond (apathisch een balletje gooien hoort hier niet bij)
Recente reacties