Gisteren was ik in gesprek met een kennis en we hadden het over zijn hond die ik binnenkort zal trainen.

Toen ik hem vertelde dat interne training mogelijk is, was het eerste wat hij zei: “Ja maar hij kan niet met andere honden. Dat begint met spelen maar dan plots gaat dat over in een gevecht.”

Het is niet de eerste keer dat ik deze zin hoor. Veel gevechten komen óók voort uit spelgedrag, waardoor veel mensen hun hond niet meer met andere honden durven laten omgaan, wat zeer spijtig is en waardoor de hond essentiële socialisatie en contact met soortgenoten mist.

Maar hoe kan je nu weten wanneer spel de verkeerde kant opgaat? Wanneer moet je als baasje tussenkomen?

Eerst en vooral zijn er een aantal regels die men in acht moet nemen als je twee vreemde honden aan elkaar wenst voor te stellen:

  • Spreek af op neutraal terrein. Neem nooit zomaar je hond mee op het terrein (tuin, huis,…) van een andere hond. Er zullen honden zijn die hier geen problemen mee hebben, maar je weet nooit of die hond territoriaal zal reageren.
    Spreek af om elkaar op straat of op een veld te ontmoeten. Wandel even naast elkaar zonder de honden aan elkaar te laten snuffelen. Wanneer ze een beetje bedaard zijn kan je ze kennis laten maken.
  • Ga voor korte interactie. Als de honden elkaar nog niet (zo goed) kennen, raad ik aan om de momenten van interactie met elkaar kort te houden. Laat ze eerst gedurende enkele seconden aan elkaar snuffelen en stap dan weer even weg. Herhaal dit een paar keer en bouw de duurtijd op.
  • Forceer niets! Merk je dat jouw hond het toch allemaal te spannend vindt en liefst geen contact heeft met de andere hond? Dwing hem dan ook niet om kennis te maken. Dit kan zeer nefaste gevolgen hebben en kan reactief gedrag in de toekomst veroorzaken. Niet alle honden hoeven elkaar leuk te vinden. Wij mensen vinden ook niet iedereen even leuk!

Zijn jullie dan eindelijk op het punt aanbeland waar je de honden met elkaar laat spelen? Fantastisch! Maar om alles veilig en fijn te laten verlopen is het handig te weten wanneer spel onderbroken zou moeten worden.

  • Spel is een leuke ervaring voor beide honden. Het woordje “beide” is hierbij belangrijk. Merk je dat het altijd dezelfde hond is die achter de ander aanloopt of aan de oren trekt terwijl de andere ontwijkt of probeert weg te komen, dan is dit geen gezond spel.
  • Korte rustmomenten zijn belangrijk. Honden die op een goede manier met elkaar spelen zullen af en toe een rustmoment inlassen waarbij ze even gaan liggen of gaan rondsnuffelen. Dit zijn kalmerende signalen die ze naar elkaar doorsturen en zo zorgen ze er eigenlijk zelf voor dat het spel niet te veel escaleert. Als je ziet dat dit niet gebeurt, en het spel enkel heftiger en heftiger wordt, is het een goed idee ze even uit elkaar te halen en ze de kans te geven tot rust te komen.
  • Let op de lichaamstaal. Wanneer honden met elkaar willen spelen zul je dit merken aan hun lichaamstaal. Het maken van een spelboog (borst op de grond en achterwerk omhoog) of sprongetjes maken gelijk een lammetje laat zien dat ze enkel uit zijn op spel, en niet op confrontatie.
  • Houdt balletjes of andere speeltjes achterwege. Speeltjes kunnen heel gemakkelijk spel in agressie doen ontaarden. Haal ze dus enkel boven als je alleen bent met je hond!

Tot slot: Laat honden die elkaar nog niet zo goed kennen nooit alleen spelen! Houd altijd een oogje in het zeil, maar sla zeker niet in paniek omdat er gegromd of (zacht) gebeten wordt tijdens spel. Dat hoort er nu eenmaal bij ????