DRUK (de; m; meervoud: drukken) : De kracht die op of tegen iets drukt; De druk is van de ketel (de spanning is voorbij)

Druk komt in vele vormen maar heeft een gezamenlijk doel: Ervoor zorgen dat er beweging komt en dat er iets in gang wordt gezet.

  • De voorplantingsdruk om kinderen te krijgen
  • De maatschappelijke druk om goede examens af te leggen en een diploma te behalen
  • De lichamelijke druk van de hielen om een paard in galop te brengen
  • De prestatiedruk van de voetballer om te winnen en daarom 3 maal per week te trainen
  • De overlevingsdruk van de beer om prooi te zoeken
  • De tijdsdruk die ons motiveert om die presentatie af te krijgen
  • De vervelingsdruk van de hond waardoor hij gaat graven
  • De energetische druk die ervoor zorgt dat we afstand houden van vreemde mensen in de rij van de kassa
  • De frustratiedruk die ervoor zorgt dat we onze gordel aandoen bij het horen van de vervelende pieptoon.

DRUK (de; m; meervoud: drukken) : De kracht die op of tegen iets drukt; De druk is van de ketel (de spanning is voorbij)

Druk komt in vele vormen maar heeft een gezamenlijk doel: Ervoor zorgen dat er beweging komt en dat er iets in gang wordt gezet.

Druk zorgt voor een kleine interne ongemakkelijke spanning. Deze spanning zorgt ervoor dat we het gedrag gaan uitvoeren dat ervoor zorgt dat de druk verdwijnt.
Deze interne spanning STIMULEERT ons om te handelen en in beweging te komen. Eenmaal we het gedrag uitvoeren dat de spanning doet verdwijnen voelen we ons goed en ervaren we dit als een beloning.

In wetenschappelijke termen noemt men dit negatieve bekrachtiging: Het wegvallen van een onaangename prikkel is een beloning.

Negatieve bekrachtiging speelt een zeer grote factor in waarom we ons gedragen zoals we ons gedragen. De basisinstincten van ons en alle andere dieren is hierop gebaseerd en we maken dagelijks beslissingen onder een bepaalde druk.

Maar waarom begin ik hier over?

Omdat het toedienen van druk een zeer effectieve wijze is om honden te trainen. Deze druk kan toegediend worden met een leiband, prikband, slipketting, met je lichaam of met een elektronische halsband.
Deze druk is zeer licht en mag niet dermate hoog zijn dat de hond toeklapt.
Door het toedienen van lichte druk maken we de hond duidelijk dat we iets van hem vragen. De hond heeft de natuurlijke nood om van de druk af te geraken. Hierdoor voert hij het gevraagde gedrag uit, waardoor de druk weer verdwijnt.

Hetzelfde gebeurt in paardentraining. Als een paard geleerd wordt te reageren op de teugels komt dit door de druk dat de teugels in zijn mond teweeg brengen. Het paard leert naar links of rechts te stappen om de druk van de teugels los te laten → De druk valt weg → Opluchting en dus het vrijkomen van neurotransmitters die voor een aangenaam gevoel zorgen.

Aangezien wij, gebalanceerde trainers, daarbovenop ook nog eens gaan belonen door middel van voedsel en spel zorgt dit ervoor dat het trainen van nieuw gedrag positief ervaren wordt.

Weinig mensen weten dat de elektronische halsband druk op afstand is. Weinig mensen weten dat wij 90% van de tijd negatieve EN positieve bekrachtiging gebruiken om gedrag te trainen.
Weinig mensen weten dat de elektronische halsband zo laag kan gezet worden dat men dit als mens zelfs niet kan voelen.

Druk zetten op de hond en de hond spanning laten ervaren is voor vele mensen taboe. Waarom? Ik begrijp het zelf niet.
Honden zijn geen porseleinen dieren die nergens tegen bestand zijn. Ze zijn sterk, hebben wilskracht en doorzettingsvermogen en slagen er in om zich al eeuwenlang aan verschillende omgevingen en prikkels aan te passen. Stop met ze af te schilderen als zwakke dieren die nergens tegen kunnen!