Ik krijg vaak honden over de vloer die niet veel nodig hebben om in extreme stress te gaan. Ze trillen snel, hebben veel tijd nodig om te recupereren na een stressvolle gebeurtenis en schieten snel in fight/flight of freeze.
Vaak zijn dit honden die achteloos gefokt werden (zoals broodfok of oeps-nestjes) of uit het buitenland komen. Hoe jammer het ook is om dit te zeggen. Uiteraard zijn er ook honden met stamboom die gevoelig zijn aan stress. Dit kan rasgebonden zijn of komen door een slechte socialisatie. Het komt echter naar mijn ervaring minder bij hen voor.
De gewone hondenliefhebber die besluit een hond in huis te halen staat vaak niet stil bij wat een verschil in zenuwstelsel honden kunnen hebben hierdoor. Broodfokhonden, honden van oeps-nestjes en honden die geboren werden op straat in het buitenland hebben een aantal kenmerken gemeen die hun gevoeligheid voor stress aanzienlijk vergroten:

Ze worden veelal geboren bij een moeder die prenataal zelf veel stress ervaart:
De mate van het stressniveau van de moeder speelt een grote rol in de ontwikkeling van stressgevoeligheid bij de foetus (Dit geldt ook voor mensen). Stresshormonen zoals cortisol worden via het bloed doorgegeven aan de foetus waarop het zenuwstelsel en het brein van de pups zich anders zal ontwikkelen. Het hormonale systeem van de pups bereidt zich voor op de wereld waar de moeder in leeft.
Belangrijk te vermelden is dat dit gaat over chronische stress zoals bijvoorbeeld moederhonden die op straat leven en dagelijks moeten vechten om te overleven, moederhonden die in veel te kleine kooien worden opgesloten of moederhonden die als huisdier te weinig stimulatie krijgen, zich veel vervelen of zelf angstig of nerveus van aard zijn.
Het stressniveau van de moeder tijdens de zwangerschap speelt zo een grote rol dat het invloed heeft op het gedrag van de pups tot in de volwassenheid.

Ze worden geboren bij een moeder die postnataal veel stress ervaart:
De eerste maanden van het leven van de pup zijn de belangrijkste maanden in het bekomen van een stabiele, evenwichtige hond.
Wanneer mensen hun pup naar huis nemen heeft deze gewoonlijke al 8 weken indrukken opgedaan en is er al een (goede of slechte) basis gelegd.
Indien de pup geboren wordt bij een moeder die veel stress ervaart, zal dit effect hebben op het latere gedrag van de pups alsook op de verdere ontwikkeling van hun zenuwstelsel en stressgevoeligheid. Moeders met veel stress zullen daarnaast minder goed instaan voor de verzorging van hun pups, wat op zijn beurt ook negatieve effecten met zich meebrengt.
De pups zullen het gedrag van de moeder daarnaast ook observeren en imiteren. Een moederhond die zich nerveus gedraagt en geen rust kan vinden heeft dus een nefaste invloed op het gedrag van haar babies.

De socialisatie:
De socialisatie begint bij de geboorte. Indien de pups opgroeien in een garage, stal, kooi of zonder al te veel prikkels van buitenaf, worden zij met zo weinig nieuwe prikkels geconfronteerd dat nieuwe prikkels te veel stress kunnen veroorzaken in hun verdere leven.
Leven zij echter in een omgeving met zeer veel chaos en onvoorspelbaarheid kan het teveel aan prikkels hetzelfde effect hebben en een gevoeligheid voor stress met zich meebrengen. Een balans kunnen zoeken waar de pups beetje bij beetje gewoon kunnen raken aan nieuwe prikkels en met speeltjes en leuke omgevingen uitgedaagd worden maakt al veel verschil.
Wanneer de pup naar zijn nieuwe thuis gaat, meestal rond 7-8 weken, is het tijd aan het nieuwe baasje om deze socialisatie en habituatie voort te zetten.
De pup blootstellen aan omgevingen en prikkels, nieuwe ondergronden, honden, mensen, kinderen, verschillende geluiden is cruciaal om een volwassen hond te hebben die een bepaalde mate van stabiliteit heeft.
En toch zijn er baasjes die het beste van de socialisatie proberen te maken maar toch nog steeds met een hond eindigen met die nerveus gedrag vertoont, gedragsproblemen heeft en zeer stressgevoelig is.


Daarom is het belangrijk om bovenstaande elementen onder de loep te nemen en belang te hechten aan de moeder van de hond, de omgeving van de moeder alsook de omgeving van de pup in de eerste levensweken.