Iedereen weet dat honden ongeduldig en opdringerig kunnen zijn. Daarom is impulscontrole  belangrijk voor de honden die met ons samenwonen.
Als baasjes is het onze taak onze hond zo goed mogelijk te begeleiden in deze “mensen-wereld” en hen skills aan te leren die het voor hen gemakkelijker maken.


Onder impulscontrole verstaan we de mogelijkheid om een verleiding, drang of impuls te weerstaan.


Het beheersen van je impulsen is noodzakelijk om gevaarlijke of ongezonde situaties te vermijden en is een belangrijke vaardigheid voor het ontwikkelen van meer zelfcontrole en zelfbeheersing. Een hond die zich kan bedwingen om niet naar buiten te stormen, eten uit je handen te grissen of op een andere hond af te vliegen leert op deze manier om goede beslissingen te maken en mee te draaien in onze maatschappij.

Impulscontrole wordt aangeleerd door te oefenen. Hoe meer je hierop oefent met je hond, hoe beter je hond hierin zal worden en hoe vaker hij de juiste keuzes zal maken.

Dit kom omdat, wanneer een nieuwe behendigheid of oefening wordt aangeleerd (zoals bijvoorbeeld het aanleren van een nieuw commando), er een neuraal netwerk in de hersenen wordt gevormd voor die bepaalde oefening. Het is een unieke verbinding van hersencellen die afgevuurd wordt telkens men oefent. Rond deze neurale verbinding wordt een soort isolatielaag van myeline ‘geweven’. Hoe dikker de myeline, hoe sneller elektrische signalen door de neurale verbindingen worden afgevuurd en hoe sneller en beter de oefening wordt uitgevoerd.

Een voorbeeld hiervan is een nieuw kunstje aanleren aan je hond: In het begin moest je hem in elke beweging begeleiden en maakte hij waarschijnlijk heel wat fouten. Na weken oefenen kan hij dit zonder probleem op commando uitvoeren.
Impulscontrole is dus iets dat je je hond moet aanleren, liefst vanaf jonge leeftijd.
Enkele voorbeelden van impulscontroleoefeningen zijn:

  • Het leren wachten op goedkeuring bij het naar buiten/binnen gaan (voordeur, bench, auto).
  • Het leren wachten op goedkeuring bij het eten
  • Aanleren van plaatscommando met afleiding (vb andere honden in de buurt, bal gooien terwijl de hond op plaats moet blijven, eten strooien en hond moet blijven zitten/liggen)
  • Wachten op commando om achter de bal te mogen lopen bij het spelen

Probeer deze oefeningen in de dagelijkse routine met je hond te steken of probeer situaties te creëren waarin je hond zijn best zal moeten doen om zich in te houden. Je zal zien dat je hond hier beter en beter in wordt en in het algemeen meer controle krijgt over zijn eigen gedrag.

Het is aan te raden in het begin deze oefeningen aan te leren met een leiband aan. Zo voorkom je dat je hond zichzelf kan belonen en het snoepje kan pakken bijvoorbeeld.

Vergeet niet om je hond uitvoerig te belonen telkens hij een goede beslissing maakt!