Een tijdje geleden verscheen er een filmpje op mijn newsfeed van een Mechelse herder die op een show à la America’s got talent een glas water op zijn hoofd balanceerde terwijl hij met een ongelooflijke precisie en lichaamsbewustzijn een trap opliep en daarbij begeleid werd door zijn baasje.

Groot was mijn verbazing toen ik de reacties van sommige mensen las. Het baasje werd vervloekt – ik herinner mij zelfs dat iemand een brandstapel vernoemde- en dat allemaal omdat deze K9 (die duidelijk één of andere legerplicht vervulde) aan het hijgen was, een teken van stress.

De eerste vraag die ik mijzelf stelde is: Sinds wanneer is stress zo slecht?

Er zijn namelijk twee soorten stress: Distress en Eustress. Distress is schadelijk en is iets wat je absoluut wilt vermijden. Denk maar aan een hond die geen voedsel meer wilt aannemen of het krijgen van een blackout vlak voor een examen.. Distress is de stress die op langere termijn lichamelijke kwaaltjes met zich meebrengt en dus schadelijke gevolgen heeft voor lichaam én geest.

Eustress is goede stress. Het is de stress die NODIG is om uit je comfortzone te geraken en om nieuwe dingen te leren. Het is de stress die je krijgt als je iets tot een goed einde wilt brengen, het zijn die kriebels in je maag vlak voor je eerste schooldag of die grote wedstrijd.

Eustress is nodig om te groeien, zo ook voor honden.

Het is omdat wij mensen stress associeren met het negatieve, met blackouts en een algemeen ongemakkelijk gevoel dat we dit ook zo projecteren op onze honden. Voor een deel van de trainers of gedragstherapeuten en hun volgers moet stress ten alle tijde bij honden vermeden worden. Ze hebben medelijden indien de hond over z’n neus likt of geeuwt.
En alhoewel ik akkoord ga dat we onnodige stress bij honden zoveel mogelijk moeten vermijden, vind ik niet dat we moeten vergeten dat eustress bij het leven hoort en ons in staat stelt buiten onszelf te treden en te verbeteren.

Laten we dit in ons achterhoofd houden bij het trainen van onze trouwe vrienden opdat wij ze kunnen begeleiden in de beste versie van zichzelf te zijn.