Nadat je hond zijn basiscommando’s onder de knie heeft, is het tijd voor het moeilijkere en meer uitdagende werk: Je hond leren in een bepaald commando te blijven.
Op hondenscholen en op het internet wordt dit aangeleerd door het “blijf” commando toe te voegen (met eventueel bijhorend handgebaar).
En toch zie ik keer op keer honden falen: Ze blijven 5 seconden zitten en staan dan recht en gaan weg of ontheffen hun eigen commando van het moment het baasje uit het zicht verdwijnt.
Vaak heeft dit als effect dat het baasje gefrustreerd of kwaad wordt op de hond, eigenlijk volledig onterecht.

Ik ga u een (niet zo groot) geheim vertellen: Ik gebruik nooit het commando blijf.
Het is zelfs volledig nutteloos.

Waarom? Denk even mee:
Stel, je vraagt je hond om te zitten en te blijven omdat je nog even iets uit de auto wilt halen. Je hond voert het commando zit uit, en jij zegt: “Blijf”.
Als je een doorsnee hondenbaasje bent is de kans ook groot dat je het woordje “blijf” om de 2 seconden herhaalt om je hond duidelijk te maken dat hij nog steeds moet blijven zitten.
Want ah-ja, moest je stoppen met “blijf” te zeggen zou het niet fout zijn dat hij rechtstaat, toch?
Het probleem is, als jij even uit het zicht verdwijnt en je hond al 4 seconden geen blijf commando heeft gehoord, dat hij het commando zelf opheft en wegstapt..
Dit is inderdaad op zich niet fout, want de hond heeft nooit een woord geleerd dat zijn commando opheft.
In principe zou je dus “blijf” moeten zeggen en je hond een “vrij” commando geven om hem duidelijk te maken dat zijn commando beëindigd is en hij terug mag doen wat hij wilt.

Maar waarom zou je dan nog het commando blijf gebruiken?

Ik vraag mijn hond om een bepaald commando uit te voeren en ik leer hem dat hij automatisch in dat commando moet blijven zitten tot ik hem vrij geef of tot ik hem een ander commando opleg. Zo weet mijn hond dat hij enkel en alleen zijn commando mag doorbreken als hij vrij krijgt en hoef ik mij ook geen zorgen te maken dat hij zijn commando doorbreekt omdat ik even uit het zicht verdwijn en hij daardoor al enkele seconden geen “blijf” meer heeft gehoord.

Het woordje dat ik gebruik en dat ik ook aan al mijn klanten aanleer is het woordje “Oke“. Uiteraard maakt iedereen voor zichzelf uit welk woord hij wilt gebruiken maar ik vind dat “oke” gemakkelijker uit de mond rolt dan bijvoorbeeld “vrij” of “ga”.
Houd hierbij in je achterhoofd dat je dus na elk commando dient vrij te geven. Hoe consequenter je hierin bent, hoe beter je hond zal zijn om een commando vast te houden!